Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Μάρδας: Το μνημόνιο είναι “πεθαμένο”

Μάρδας: Το μνημόνιο είναι “πεθαμένο”
27/2/2015 12:30:00 μμ

Για τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα μίλησε στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Ολοι μας αναλάβαμε αυτές τις ευθύνες γιατί θέλουμε να απαλλαγούμε από όλη αυτή τη διαδικασία που οδήγησε τη χώρα στο μνημόνιο. Αυτό το μνημόνιο το οποίο συχνά κάποιοι το μπερδεύουν με τη συμφωνία που θέλουμε να υπογράψουμε, δεν έχει καμία σχέση. Ασχετα αν στο πλαίσιο ενός λογοπαιγνίου κάποιοι λένε τι το ένα τι το άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρδας. 

Και πρόσθεσε: «Το ένα είναι “τελειωμένο”, εξέφρασε μία οικονομική κουλτούρα η οποία δεν μας εκφράζει, εξέφραζε ένα πλαίσιο οικονομικής πολιτικής το οποίο δεν μας εκφράζει και η συμφωνία είναι κάτι διαφορετικό. Είτε το καταλαβαίνουν κάποιοι είτε δεν το καταλαβαίνουν, αυτό είναι μία υπόθεση δική τους. Ο καθένας μπορεί να σκέφτεται όπως θέλει. Αλλά επαναλαμβάνω δεν μπήκαμε σε μία διαδικασία για να συνεχίσουμε μία πολιτική την οποία και σε προσωπικό επίπεδο, εδώ και τρία χρόνια, λέω ότι στραβά αρμενίζουμε. Το μνημόνιο είναι “πεθαμένο”, να σας το πω πολύ απλά».

Στο ερώτημα τι θα γίνει με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων που έχει η χώρα τον Μάρτιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Εδώ η απάντηση έχει δοθεί και από τον κ. Βαρουφάκη. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, προσέξτε είμαστε στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και μπορεί τώρα η ΕΚΤ να έχει κλείσει από τις 4 Φεβρουαρίου μία δυνατότητα που είχαμε. Αλλά βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση και από τη στιγμή που έγινε αυτή η συμφωνία καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν άλλες δυνατότητες άντλησης χρημάτων καταρχάς από το ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα. Αλλο το δάνειο των 7,2 δισ. και άλλο η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από θεσμοθετημένες πρακτικές της ΕΕ».

Και σημείωσε: «Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε πάρα πολύ όταν σήμερα, αύριο, μεθαύριο, τρέχουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης μέσω των υφιστάμενων πηγών που υπάρχουν. Ας κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση, ας βγουν αρνητικά αποτελέσματα και μετά το συζητάμε. Τα υποθετικά σενάρια τα οποία υπάρχουν, εμείς τα έχουμε στο μυαλό μας, αλλά συχνά ίσως τρέχουμε...»

ΑΚΟΥΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΝ realfm 97,8 Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ