Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Συνάντηση γ.γ. Ενέργειας με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας

Αθήνα 3-4-2015
                                                                      Αρ. Πρ. 33
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Τη Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξόπουλο Αποστόλη.
Κατά τη  διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ ενημέρωσαν για τις θέσεις και τις προτεραιότητες  της Ομοσπονδίας σχετικά με τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου και των
συνδικάτων της.

           Πιο συγκεκριμένα τέθηκαν από την πλευρά της Ομοσπονδίας τα θέματα της ανάπτυξης του Ορυκτού Πλούτου με γνώμονα το όφελος του λαού και με την ανάλογη περιβαλλοντική ευαισθησία, της εκμετάλλευσης του υπό Δημόσιου καθεστώς και της ουσιαστικής στήριξης των δημόσιων φορέων του κλάδου.

Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα επισημάνθηκε η ασυδοσία που επικρατεί στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και στο τρόπο εκμετάλλευσης των ορυχείων, λατομείων και ζητήθηκε η ενεργή παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου που λόγω υποστελέχωσης έχουν σχεδόν εξαφανισθεί.

Ειδικότερα για την έρευνα του Ορυκτού Πλούτου ζητήθηκε ή άμεση έκδοση ΚΥΑ για την επανασύσταση του ΙΓΜΕ, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ που αποτελεί την μεγαλύτερη μεταλλευτική εταιρεία της Ε.Ε. ζητήθηκε να μη προχωρήσει καμία μορφή ιδιωτικοποίησης αλλά να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, να γίνει η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις διεθνείς πρακτικές για αντίστοιχες μονάδες και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας και τη διεύρυνση του έργου της.

Από την πλευρά του Γεν. Γραμματέα κ. Αλεξόπουλου εκφράστηκε η πολιτική βούληση για την ανάπτυξη του κλάδου υπό το τρίπτυχο του Κοινωνικού ελέγχου, του Δημοσίου συμφέροντος και της Προστασίας του περιβάλλοντος. Συμφώνησε με τις διαπιστώσεις της ΟΜΕ για την γενικότερη ασυδοσία που επικρατεί στις εργασιακές σχέσεις και δεσμεύτηκε για την ουσιαστική στήριξη του όλου του κλάδου και των δημόσιων φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν (ΙΓΜΕ, ΛΑΡΚΟ).

Τέλος ζήτησε την συνδρομή της ΟΜΕ για την αναθεώρηση του Μεταλλευτικού και Λατομικού Κώδικα σε προοδευτική κατεύθυνση.


Το Δ.Σ.